Ten obiad w 15 minut uratował mnie w zabiegany dzień. Tylko 3 tanie składniki, a wszyscy zachwyceni

Dodano:
Kiełbasa smażona z warzywami Źródło: Shutterstock / Visual-Concepts
W tygodniu często szukam pomysłów na ekspresowe obiady dla rodziny. Ostatnio wpadłem na genialny pomysł. Aromatyczny składnik usmażyłem ze zdrowymi dodatkami. Danie smakowało wszystkim, a ja zaoszczędziłem sporo czasu i pieniędzy.

W dni powszednie bywa, że brakuje mi czasu, by zająć się gotowaniem. Tak było też kilka dni temu. Zależało mi jednak, by po szkole i pracy rodzina zjadła wartościowy, ciepły posiłek. Gdy zajrzałem do lodówki, w oczy rzuciła mi się aromatyczna kiełbaska oraz kolorowe papryki w szufladzie z warzywami. Pomyślałem sobie, że do tego jeszcze cebula i coś da się z upichcić. Tak powstał kolejny przepis na obiad w 15 minut. Wszyscy się na jedli, a pożywny posiłek kosztował niewiele pracy i pieniędzy.

Jak zrobić szybki obiad z kiełbasy i warzyw?

Przygotowanie tego posiłku zajmuje dosłownie kilka chwil, ponieważ ogranicza się do pokrojenia i usmażenia składników. Oczywiście mój przepis na kiełbasę z patelni łatwo modyfikować. Idealnie sprawdzą się różne kiełbasy, np. śląska, podwawelska czy toruńska. A jako zdrowy dodatek idealne, oprócz cebuli i papryki, będą również pieczarki, a smak dania możesz podbić, dorzucając 2-3 posiekane ząbki czosnku.

Przepis: Kiełbasa smażona z papryką i cebulą

To prosty przepis idealny na szybki posiłek.

Kategoria
Danie główne
Rodzaj kuchni
Polska
Czas przygotowania
15 min.
Liczba porcji
4
Liczba kalorii
425 w każdej porcji

Składniki

  • 400 g kiełbasy (np. śląska, podwawelska, toruńska – według uznania)
  • 1 duża żółta papryka
  • 1 duża zielona papryka
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki oleju
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

  1. Uszykowanie składnikówKiełbasę pokrój w grube plastry (ok. 1-1,5 cm) lub półplastry. Papryki oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Cebulę obierz i pokrój w piórka lub półplasterki.
  2. SmażenieRozgrzej olej na dużej patelni na średniej mocy. Dodaj pokrojoną kiełbasę i podsmażaj przez około 5 minut, aż się delikatnie zarumieni. Dodaj cebulę i smaż przez kolejne 3 minuty, aż warzywo zmięknie. Następnie wrzuć papryki. Smaż całość przez 7 minut, mieszając co jakiś czas, aż papryki będą lekko miękkie, ale wciąż chrupiące. Dopraw wszystko solą, pieprzem i ewentualnie innymi ulubionymi przyprawami.

Gotowe danie możesz podać z kromką świeżego chleba, ryżem, kaszą lub ziemniakami. Na szybko świetnie sprawdza się pieczywo, które można podać z masłem czosnkowym lub bez dodatków.

Ciekawe pomysły na modyfikację tego obiadu w 15 minut

Pod koniec smażenia możesz dodać do dania pokrojone w kostkę 2 pomidory lub kilka łyżek przecieru pomidorowego. Ich dodatek sprawi, że potrawa będzie miała delikatną kwasowość.

Przygotowując ten szybki obiad, możesz też wykorzystać ziemniaki z obiadu z dnia poprzedniego. Pokrojone w plasterki ziemniaki, dorzuć na patelnię wraz z kiełbasą, żeby ładnie się podsmażyły.

Możesz też poeksperymentować z przyprawami. Ja polecam dodatek suszonek papryki wędzonej. Wzmocni ona smak i nada lekko dymnego aromatu. Świetnie sprawdzą się też zioła prowansalskie lub sam tymianku bądź oregano. A jeśli lubisz pikantne dania, dodaj szczyptę płatków chili.

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...

Proszę czekać ...